Извештај са конференције за новинаре

У септембру 2021, Аудио-визуелни архив САНУ је обавестио јавност да је завршено снимање једног од највреднијих рукописа целокупног човечанства – Мирослављевог јеванђеља. САНУ тврди да су њихови снимци на највишем светском нивоу.

Међутим, на снимку са конференције за штампу се види да се на месту где би требало да буде страна број 2, налази страна бр. 14.

Испоставило се да су листови помешани током конзервације и преповезивања рукописа 1998/1999. године. Комисије Министарства културе Републике Србије, Народног музеја и Народне библиотеке Србије, током 23 године нису приметиле да су помешане странице на почетку књиге. Мирослављево јеванђеље је у истом периоду било потпуно скривено од очију јавности. Само су државни, дворски научници могли да проучавају оригинал. 

Када је, после завршеног недавног снимања, случајно откривено да су листови оригинала повезани насумично, као и да су током конзервације нанета велика оштећења јединственим ликовним украсима – надлежне институције културе, на челу са министарством – одлучиле су да о томе ћуте.

Најбољи снимци на свету оштећеног Мирослављевог јеванђеља нису још увек доступни јавности. Није јасно да ли су оштећења последица запањујуће нестручности надлежних институција културе или зле намере. Но, јасно је да Мирослављево јеванђеље није безбедно у Народном музеју – јер постоји велика вероватноћа да ће надлежне институције покушати да поправе грешке уз нова неповратна оштећења светског културног добра.

Зато сматрамо да је неопходно предузети следеће кораке:

  1. У најкраћем року преместити Мирослављево јеванђеље на безбедно место, у зграду Српске Патријаршије. У тој згради налазе се Библиотека Српске Патријаршије и Музеј СПЦ. Те две институције сачувале су више од 1000 српских средњовековних рукописа у току Првог и Другог светског рата, а у истом периоду Народна библиотека Србије није сачувала иједан.
  2. Потом би се приступило формирању независне међународне комисије састављене од представника УНЕСКА и конзерваторско-рестаураторских одељења водећих светских библиотека. Први задатак комисије био би утврђивање од којих је материјала направљено Мирослављево јеванђеље (од које животиње је коришћена кожа за израду пергамента, од ког дрвета су сачињене корице, колико је старо то дрво…) и који су лепкови коришћени приликом преповезивања књиге. Потом би се, уколико је могуће, приступило стручној рестаурацији оригинала према снимцима АИЗ Досије, који су начињени пре конзервације (државни стручњаци нису снимили књигу пре оштећења рукописа). У раду комисије не би могле да учествују институције које су нанеле оштећења оригиналу: Министарство културе Републике Србије, Народни музеј Србије и Народна библиотека Србије. Такође, сматрамо да у комисији нема места ни за представнике САНУ, који су саучествовали у завери ћутања о оштећењима светског културног добра.

Молимо вас за помоћ у спасавању једног од највреднијих сачуваних докумената целокупног човечанства.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.