Животни пут ове књиге, која је од свог настанка имала статус реликвије, био је необично буран — чини се да је, повремено, само уз Божју помоћ успевала да избегне судбину безбројних других спаљених, изгубљених и украдених српских драгоцености.

Штури историјски документи, конзервирани ушећереним улизиштвом аутора, сведоче о невероватном низу догађаја. Опијени у мехуру самољубља, српски владари својатају Мирослављево јеванђеље и не виде опасности које вребају иза угла.

Истовремено, као да постоји и други ниво приче. Трагедије оних који су себе сматрали највишим местом с ког се одлучује о судбини Свете књиге – спашавале су рукопис. Јеванђеље је искрсавало у најтежим тренуцима за српски народ и остало с њим, настављајући да сија на путу кроз вечност.

Одгајени у свету у ком је новац постао бог, образовани у духу који називамо научно-рационални, заронићемо у истраживање питања страног савременом уму – улоге Божјег промисла у судбини једног од најлепших рукописа света.

"Ко има уши да чује, нека чује".

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

На основу пратеће књиге Вељка Топаловића и Душана Мрђеновића „Мирослављево јеванђеље – Историјат“, режисер Бошко Савковић снимио је документарни филм „У почетку беше реч“.

Мирослављево јеванђеље, рукопис који по лепоти нема премца међу сачуваним православним јеванђелистарима, света књига на којој је утемељен светогорски манстир Хиландар, једина реликвија коју су љубоморно у свом поседу чувале све три српске краљевске династије: Немањићи, Обреновићи и Карађорђевићи. Оно је један од најстаријих сачуваних рукописа на европском тлу и верно осликава и носи дух хришћанске Европе XII века.

Снимање филма обављено је на готово целокупном европском континенту, на оригиналним локацијама у Црној Гори, Хрватској, Русији, Аустрији, Албанији, Светој Гори, Косову, Грчкој, Босни и Херцеговини и Србији.

Филм осветљава јединствену судбину овог рукописа из 12. века – од његовог настанка у данашњој Црној Гори до уписа у регистар УНЕСКО-а “Памћење света”.

ДОКУМЕНТАРНИ СЕРИЈАЛ

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Мирослављево јеванђеље, прва епизода 1/5

Друга половина 12-ог века. Хумски кнез Мирослав. Црква Светог Апостола Петра. Опис Мирослављевог јеванђелистара. Долазак рукописа на Свету Гору.

Мирослављево јеванђеље, друга епизода 2/5

1846-1914. Порфирије Успенски и 166. лист Мирослављевог јеванђеља. Збирка Порфирија Успенског у Петрограду. Посета краља Александра I Обреновића манастиру Хиландар. Мирослављево јеванђеље, заједно са Хиландарском повељом Симеона Немање, после 700 година, напушта Свету Гору и враћа се у свет у коме је, у међувремену новац постао Бог. Љубомир Стојановић и израда првог фототипског издања у Бечу. Мајски преврат и крађа Мирослављевог јеванђеља из двора.

Мирослављево јеванђеље, трећа епизода 3/5

1914-1994. Проналазак Мирослављевог јеванђеља у сандуцима краља Петра. Нестанак Хиландарске повеље. Аврам Левић и прелазак Мирослављевог јеванђеља, заједно са главном државном благајном, преко албанских планина. Путовање у Бриндизи и на Крф. Премештање у Музеј кнеза Павла…

Мирослављево јеванђеље, четврта епизода 4/5

1994-1998. АИЗ Досије одлучује да уђе у израду копије фототипског издања из 1897. године. Вељко Топаловић и Душан Мрђеновић трагају за документима из историјата Мирослављевог јеванђеља. Народни музеј нема ниједан употребљив снимак оригинала. Управник Музеја, Јефта Јефтовић, допушта Досијеу да сними оригинал…

Мирослављево јеванђеље, пета епизода 5/5

Завршетак штампе у Јоханесбургу. Благослов Патријарха Павла и повлачење СПЦ пред претњама тадашњих власти. Министар Нада Поповић Перишић званично забрањује факсимил Мирослављевог јеванђеља. Представљање забрањене књиге на штанду Наше крмаче и Мале велике књиге на Сајму књига у Београду. Завршетак припреме за штампу пратећих књига у Јоханесбургу. Служба посвећена Мирослављевом јеванђељу у црначкој цркви у Совету. НАТО напада Србију и приређивачи се враћају назад…