Чуда Светог Духа

Updated: May 1

Постоје старије књиге од Мирослављевог јеванђеља. Постоје занатски савршеније израђени рукописи. Постоје дела која научници сматрају значајнијим... Али не постоји књига на свету која таквом снагом отвара срца људи, уздиже им дух и усмерава их ка подухватима у којима вишеструко надмашују своје реалне могућности. Безброј пута, током претходних четврт века, видео сам људе који почну да сијају док листају Мирослављево јеванђеље, који кажу да се нека сила спустила на њих, како осећају жмарце у потиљку и врату... Од заклетих атеиста до хиландарских монаха, од дрводеља до академика... од Москве до Совета, од Охаја до Токија...


Сва стратешка размишљања о издаваштву, Досије је упио од Петра Петровића, власника Народног дела, издавачке куће између два светска рата. Петрова наследница, госпођа Ружица (удата Мирковић) и њен муж, чика Брка, приликом селидбе у мали стан на Коњарнику, нису имали где да ставе безбројне Петрове папире - па су их бацили. Из онога што је преостало, закључио сам да је Петров чудесни издавачки опус био последица чињенице да је био талентованији писац од свих својих аутора.

Моје способности су далеко испод његових. Но, Петар је живео у реалном свету и није имао прилику да учествује у подухвату који настаје из нематеријалног Духа, подухвату који гради сам себе и који се увећава надахнућем учесника, подухвату без овоземаљског шефа, подухвату где кад неко посустане одједном га подигне идеја настала надахнућем човека с друге стране света.

Једна ствар је Петру и нама заједничка - дар с неба да препознамо талентоване људе, без обзира на њихов тренутни друштвени статус.


Текстови који следе покушаће да опишу људе чији је Дух уграђен у подухват Мирослављево јеванђеље. Намерно ће имати и сувишне детаље који описују пут од почетне идеје до материјализације. Можда ће неком издавачу, у будућности, засијати корисне идеје у овим причама, попут оних које смо ми нашли у Петровићевим. Покушаћу и да, у оквиру својих скромних могућности, опишем како Божанско надахнуће средњовековних монаха, сачувано Божјим промислом, премошћава време и простор и улази у срца савремених људи. Можда ће неки који имају танана осећања по којима су ближи Богу од нас, у будућности, јасније осветлити оно што ми напипавамо у мраку.


Људе који са обе ноге на земљи слушају ове приче и који помажу подухват са стране, поздрављамо са: Добродошли у чудесни свет Мирослављевог јеванђеља!

Оне које ове приче подижу са земље и који, уз Божанско надахнуће, лете и уграђују свој Дух у дела необјашњива данашњем рационалном уму, поздрављамо са:


Добродошли у лудило!


Донаторска страна Народног подухвата Мирослављево јеванђеље

https://www.miroslavljevojevandjelje.com/donatorska-strana


Листање Златног факсимила Мирослављевог јеванђеља

https://youtu.be/Sg4-SuKLznM


43 views0 comments