logo_mj_header.png

СТРАНА 71.

mji 071.png

ДАНАШЊИ ПРЕВОД ТЕКСТА 71. СТРАНЕ

це продају се за један новчић? Па ни једна од њих не падне на земљу без Оца вашега. А вама је и коса на глави сва избројана. Не бојте се, много, јер, бољи од птица сте ви.

Трећа среда,
Матеј 11.2-15

Увријеме оно, чувши Јован у тамници за дјела Христова, посла двојицу од ученика својих. И рече му: Јеси ли ти Онај што ће доћи, или другога да чекамо? А Исус одговарајући рече им: Идите и јавите Јовану ово што чујете и видите: Слијепи прогледају и хроми ходе, губави се чисте и глухи чују, мртви устају,

сиромашнима се проповиједа јеванђеље. И благо ономе који се не саблазни о мене. А кад они отидоше, поче Исус говорити народу о Јовану: Шта сте изишли да видите у пустињи? Трску коју повија вјетар? Него шта сте изишли да видите? Човјека у меке хаљине обучена? Ето, који меке хаљине носе по царским су дворовима. Него шта сте изишли да видите? Пророка? Да, кажем вам, и више од пророка. Јер он је тај о којем је писано: Ето, ја шаљем анђела свога пред лицем твојим, који ће приправити пут твој пред тобом. Заиста вам кажем: Међу рођенима од жена није се појавио ве-

ПОЈАШЊЕЊЕ

68. Слово В, стр. 71, fol. 36 v, 158 mm
Под украсном аркадом приказан је Св. Јован Крститељ у тренутку проповеди, док десном руком благосиља, а у левој држи крст. Текст који следи у целости је посвећен Христовој похвали том пророку. Крај његовог лика исписано је Жван Батиста. Будући да је Крститељево име заблежено у романизованом облику, могуће је да су уметници који су осликали Мирослављево јеванђеље били из неког града  с јадранског приморја. – Ј. Максимовић, Жван Батиста, 3–6.


Приређивачи факсимила Мирослављевог јеванђеља из 1998, приметили су да Јован Крститељ на десној шаци има шест прстију, као и Христос на стр. 105 и 232, док на стр. 311 Христос има по шест на обе шаке.


Сатник (капетан, центурион) на стр. 165 и јеванђелиста (?) на стр. 177 имају по шест прстију на десној шаци. – В. Топаловић, Д. Мрђеновић, 10.