БЕОГРАД - БЕЧ, 21. ВЕК

ЗЛАТНО ИЗДАЊЕ

Kрајем марта 2019. године урадили смо фототипско издање једног од најлепших рукописа света.

Фототипска издања постала су светски позната по репродукцији древних рукописа са неупоредивом тачношћу, пажљивим проучавањем и пажљивом пажњом према детаљима.

Како се оригинали рукописа углавном чувају у посебним условима и веома ретко излажу погледу јавности, јасна је потреба за израдом фототипских издања. Због веома захтевне израде и малих тиража цена таквих издања достиже износе и до 50.000 евра по примерку. Тако су и факсимили недоступни младим научницима и широј публици.

 

Управо из тих разлога, позвани сте да прегледате странице ове књиге и откријете раскошно осликане и позлаћене минијатуре и иницијале које су исписали и украсили писари и уметници пре више од 800 година.

На ваш позив спремни смо да организујемо:

  • промоције

  • изложбе

  • трибине

ЉУДИ КОЈИ ВОЛЕ КЊИГЕЗА ЉУДЕ КОЈИ ВОЛЕ КЊИГЕ

ПУТ ДО

ЗЛАТНОГ ИЗДАЊА

2016-2018, Вељко Топаловић финансира 200 штампарских проба широм света. Циљ: постићи верну репродукцију осликавања на злату у иницијалима Мирослављевог јеванђеља. Прикључује се Александар Поповић.


2018. Само један тип Хајделбергове машине може да постигне савршен резултат на формату Мирослављевог јеванђеља. Петар Милатовић Острошки организује пробе у штампарији Естерман у Аустрији. Оснивање удружења Мирослав Евангелиум у Бечу.


2018-2019. Александар Поповић прилагођава припрему за штампу из Јоханесбурга.


2019. Шпанска фабрика Лекта прави специјалан папир. Естерман постиже савршен резултат у штампи књижног блока. Александар Ћеклић коричи први примерак. Изложба Божанска инспирација – Мирослављево јеванђеље у Тврђави Голубачки град (20.000 посетилаца месечно). Подухвату се прикључују Митрополија црногорско-приморска и музеј књиге Адлигат.


2020. Жељко Недељковић, Бранко Кричковић, Милан Љубичић и Милослав Павелка, по идеји Владимира Рацковића осмишљавају заштитну кутију. Преводи пратећих књига на руски и енглески језик. Израда првих комплета. Последњи примерак факсимила биће укоричен 2035. године, јер је потребно 15 радних дана за 1 примерак.

Златно фототипско издање је највернија могућа копија Мирослављевог јенђеља, са верно репродукованим пергаментом, рукописом, иницијалима и заставицама, али и свим оштећењима насталим за време 800 година живота ове књиге.

Одштампана је применом најсавремених штампарских технологија и машинама помоћу којих су верно репродуковани многобројини пожлаћени украси и минијатуре.

Књига има 360 страница идентичних оригималу, укључујући и "Петроградски лист" (фолио 166; у факсимилу: стране 330-331).

Као и код оригинала, урађен је "Византијски повез". Корице су од дрвених дасаке (дебљине 10 мм) пресвучене кожом у коју је утиснут суви жиг, украшене ручно израђеним металним ексерима, украсима и копчама, које су, као и шара на корицама, верна репродукција оригинала.

Цена књиге у претпродаји је 3.500 еура,

У ову цену нису урачунате пратеће књиге, специјална кутија и постамент.

Одштампано је укупно 299 примерака, сваки са повељом о власништву и аутентичности.

KONTAKTIRAJTE NAS

Уколико имате неко питање увек нас можете контактирати.

 

Потребно је само да попуните образац и пошаљете питање а ми ћемо вам одговорити у што краћем року. 

  • Facebook
  • Instagram

© Мирослављево јеванђеље